Zdravotní potíže

Paraziti u psa, psincový kašel a další hrozby podzimu

11.10.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Klíšťata na podzim nahrazují další paraziti, proti kterým byste se měli bránit. Kde všude na podzim číhá na vašeho psa nebezpečí?

Sdílet



Paraziti u psa, psincový kašel a další hrozby podzimu

Paraziti u psů a další hrozby podzimu

Možná jste si oddechli, že si konečně odpočinete od klíšťat. Jejich aktivita sice ustává, ale rychle je nahrazují jiní paraziti, na které byste neměli zapomínat. Úplný klid nepřinesou ani první mrazy. I na podzim číhají na vašeho psa v přírodě nebezpečí. Jaká?

Sametka podzimní

Tento drobný roztoč zůstává tajemným obyvatelem zahrad, o kterém mnozí z nás ještě neslyšeli. Vyskytuje se takřka v celé ČR, hlodavci a ptáci jej intenzivně šíří do všech míst.

Sametka miluje travnaté porosty, vlhké a teplé počasí a je odolná na většinu chemických postřiků, používaných běžně v zemědělství. Parazitem se stává její larvální stadium, které má červenou barvu, šest nohou a asi 0,2 mm. Zavrtává se pod kůži, kde saje krev a způsobuje svědivé vyrážky, vypadající jako drobný štípanec od komára. Číhá v trávě do výšky asi jednoho metru. Pod kůží zůstává zhruba 3 dny, pak se schová do země, kde pokračuje ve vývoji. 

Jak na sametku podzimní u psa?

Sametka způsobuje úporné svědivé onemocnění, kterému se říká trombiculóza. Štípance sametky podzimní dokáží pořádně potrápit i vašeho psa. Zejména ve slabinách, na břiše, kolem konečníku, čumáku a uší můžete pozorovat svědivá, začervenalá ložiska, někdy i drobné načervenalé tečky například mezi prsty

První pomocí k likvidaci sametky u psa je použití antiparazitního spreje a ošetření postižených míst desinfekcí. Pozitivní zprávou je, že sametky nepřenášejí žádnou nebezpečnou nemoc a jakmile teploty začnou padat dlouhodoběji pod 16 °C, jejich aktivita začne ustávat. 

Tip pro vás: Chcete mít jistotu, že u vás na zahradě se sametka nevyskytuje? Doporučuje se posypat trávník zhruba jednou za měsíc průmyslovou křemelinou a rozhrnout. Tento drobný prášek z ulit zkamenělého planktonu nevoní v trávě lezoucímu hmyzu a kde ji nasypete, tomu místu se klíšťata, sametky, mravenci a často i slimáci obloukem vyhnou.

Klíšťata a blechy

I když by se mohlo zdát, že s mrazy hmyz a vnější paraziti “někam mizí”, je to pouze zdání. Bohužel nemizí. Nepolevujte v opatrnosti. Kde může váš parťák nějakého nezvaného hosta chytit

Blecha

Nejčastěji na něj blecha přeskočí z jiného živočicha (ježek, toulavá kočka), ale ráda se zdržuje také v blízkosti teplých močových stop jiných psů

Klíště

Oproti tomu klíšťata na podzim nabírají druhý dech – nová generace nymf v tomto období právě dospívá a vyráží hledat svou první kořist, než se na zimu uklidí do děr v zemi. S našimi mírnými zimami, kdy teploty neklesají trvale pod 0 °C, ale zůstávají aktivní často po většinu zimního období. Myslete tedy na antiparazitika i s příchodem chladného počasí. 

Chodíte na houby? Psy jimi nekrmte

Pokud jako většina Čechů patříte mezi náruživé houbaře, je skvělé, jestli své čtyřnohé parťáky berete na sběr hub s sebou. Myslete na to, ať máte psa vždy pod kontrolou, aby nelovil zvěř a nepostřelil jej horlivý myslivec

V žádném případě houbami psa nekrmte, a to ani kdyby se tvářil, že by si dal. Pro psa jsou houby totiž jedovaté bez výjimky všechny, i ty, které jsou pro nás lidi jedlé. Způsobují psům bolesti břicha, poškození ledvin a jater. A to i ty tepelně upravené. V případě, že zjistíte, že pes nějakou houbu pozřel, postupujte stejně, jako při otravě čokoládou.

Úroda ze zahrádky: Na co si dát pozor

Ať už barfujete, nebo krmíte granulemi, nejeden pes si rád osvěží jídelníček ovocem a zeleninou, kterou najde na zahradě. V malém množství je to samozřejmě prospěšné a proti gustu… 

Dejte pozor na to, aby nekonzumovali ovoce přezrálé a kvasící, které škodí jejich zažívání, způsobuje nadýmání a průjmy. Taktéž pecky ze švestek či jiných peckovic mohou snadno způsobit zácpu nebo trávicí obtíže, protože po rozkousnutí uvolňují kyanidové ionty. 

Podzimní přejídání? Všeho moc škodí

Stejně tak si hlídejte na podzim porci, kterou psovi dáváte. Lidé i psi mají v tomto ročním období tendenci konzumovat o něco více a dělat si zásoby podkožního tuku na zimu. Jde o přirozený, instinktivní proces. V případě, že pes ale žije s vámi v domácnosti, rozhodně žádné tukové zásoby navíc nepotřebuje a můžete mu tím spíše uškodit. Nadváha poškozuje vašemu parťákovi pohybový aparát, zvyšuje riziko vzniku cukrovky a dalších onemocnění orgánů

Psincový kašel

My lidé s příchodem podzimu trpíme na oslabenou imunitu a jsme náchylní k prvnímu bacilu, co kolem proletí. Nejinak tomu může být u psů – zejména na podzim se rozvíjí mezi pejskaři psincový kašel.

Příznaky psincového kašle

Nejčastěji se projevuje suchým kašlem, který může být velice úporný, pes se může dusit téměř neustále, natahuje ho a zvrací, ztrácí chuť k jídlu. Jde o nakažlivé onemocnění, které se mezi psy rychle šíří například na cvičištích nebo v útulcích, proto je lepší se vyhýbat při tomto onemocnění jiným psům. Projeví se asi 4 dny po setkání psa s nakaženým jedincem. Mezi nejohroženější patří štěňata a starší psi se slabší imunitou. 

Léčba psincového kašle

Pokud váš pes začne kašlat, navštivte bez čekání vašeho veterináře, aby se onemocnění nezvrtlo v zápal plic. Jako první pomoc můžete doma podat čtyřnohému parťákovi jitrocelový sirup bez cukru. Veterinář pravděpodobně doporučí klidový režim, měkkou stravu, dostatečnou hydrataci a léky na posílení imunity

U závažnějších případů pak předepisuje antibiotika. I když už dnes existují vakcíny proti psincovému kašli (DHPPi, Nobivac, Pneumodog), nefungují na všechny možné patogeny, které jej způsobují a mohou být v některých případech neúčinné. V prvé řadě nechrání před infekcí, ale zmírňují příznaky. Proto díky nim výrazně klesá doba léčby a závažnost onemocnění. Na lidi psincový kašel přenosný není a většinou během několika dní odezní.

Shrnutí: Jak na parazity u psa a další hrozby podzimu

  • Na podzim zůstávají aktivní nejen klíšťata a blechy, ale útočí i sametky podzimní.
  • Myslete i v zimním období na účinná antiparazitika pro psy, blechy se šíří i v zimě.
  • Houby jsou pro psa jedovaté v jakékoliv formě.
  • Dejte pozor na přejídání a obezitu, ke které mají psi na podzim přirozeně sklony.
  • Podpořte psí imunitu a dodržujte očkovací plán, v chladném počasí se snadno šíří psincový kašel.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Klíšťata u psů: Obojky a další ochrana
Poradna

Klíšťata u psů: Obojky a další ochrana

07.05.21 | Magdalena Bischofová

Sezóna klíšťat trvá za příznivého počasí téměř celý rok. Co na parazity zabírá a na co si dát pozor, pokud se nějaký přisaje?

Přečíst článek
Proč je maso pro psa tak důležité?
Výživa

Proč je maso pro psa tak důležité?

14.09.21 | Magdalena Bischofová

Víte, čím krmíte svého psa a proč? Maso do psího jídelníčku bezesporu patří, ale ne ledajaké. Zjistěte, jak vybrat ty nejlepší granule pro psy.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva