Zdravotní potíže

Osina u psa i kočky: Jak se jí zbavit?

13.08.22 | 0 komentářů


Nepříjemná osina dokáže psa potrápit ještě víc než třeba klíště. Jak ji poznat a jak se jí zbavit? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Sdílet



Osina u psa i kočky: Jak se jí zbavit?

V létě pozor na osinu u psů i koček. Co je zač a jak se jí zbavit?

Léto plné slunce a tepla láká na procházky v přírodě. Ale pozor. Z podařeného výletu do zeleně se váš parťák může vrátit nejen s fajn zážitky, ale také s klíštětem anebo ještě hůře s nepříjemnou osinou. Co je osina zač, čím vším škodí a jak jí psa účinně zbavit? 

Co je osina a kde ji běžně potkáte

Pod názvem osina se ukrývá štětinové zakončení klásku vysokých trav, zejména ječmene myšího. Narazíte na ni většinou na loukách či na polích, stejně tak se ale vyskytuje i v parcích, na sídlištích nebo podél běžných cest

V létě, kdy travní rostlina dozrává a vysychá, její semena křehnou a vypadávají ven. Každá obilka obsahuje několik dlouhých štětin, které slouží k uchycení a přenosu semen. Podobné štětiny zdobí i samotný klásek, který se v průběhu usychání rozpadá na několik menších částí: osin.

Unikátní tvar štětinek zajistí, že se osiny lehce zapíchnou do čehokoliv, co se kolem objeví. Třeba do těla procházejícího zvířete, kterým poté putují neustále vpřed, avšak nikdy zpět. A právě v tom spočívá jejich nebezpečí.

Jak osiny zvířatům škodí

Osiny bývají velmi malé a díky svému jedinečnému tvaru se mohou zavrtat do prakticky jakékoliv části těla. Nejčastěji však postihují zejména meziprstí, uši, oči a dýchací ústrojí zvířete.

Jakmile se osina do kůže dostane, vstup se uzavře a osina putuje dále do podkoží, které mechanicky zraňuje a infikuje. 

Výsledkem je bolestivý zánět. Místo vniknutí zrudne, oteče, začne být bolestivé a časem vznikne hnisavé ložisko, ze kterého hnis vyteče otvorem ven. Zvířeti se mnohdy uleví, ale bohužel ne na dlouho: osina totiž i nadále zůstává v těle, cestuje a vytváří nová hnisavá ložiska. 

Jak konkrétně poznáte osinu u psa?

Sledujte důležité klinické příznaky:

V meziprstí na tlapkách:

  • kulhání
  • nadměrné olizování postiženého místa
  • červená, horká a bolestivá kůže s otokem
  • v těžkých případech se může objevit teplota a nechutenství

V uchu:

  • frkání
  • kýchání
  • kašel
  • obtížné dýchání
  • výtok z nosu (s krví/bez krve)

V oku:

  • zarudlé a oteklé oko
  • drbání oka packou
  • otírání oka o různé předměty

Jak osiny psa zbavit

Je-li problém vašeho psa skutečně osina, počítejte se zdlouhavou a poměrně složitou léčbou, kterou komplikují zejména již zmíněné cestovatelské schopnosti osin. Rozhodně neváhejte vyhledat zvěrolékaře: jen ten bude schopen osinu v těle vašeho parťáka skutečně najít a zajistit. 

Ve většině případů postižené místo rozřízne, aby šlo osinu vyjmout. Uvízne-li osina v dýchacím ústrojí, dostane ji lékař ven pomocí endoskopického vyšetření. Z ucha se osina vytahuje speciálním otoskopem. V obou těchto případech musí být zvířata v celkové anestezii. 

Která zvířata jsou v největším ohrožení

Nejvíce ohroženými zvířaty jsou kočky a psi, kteří tráví většinu času venku. Rizikovými jsou také psi s dlouhou srstí, do které se osiny lehce zapletou a dále také zvířata s postavenýma ušima. Právě do nich mohou osiny mnohem snadněji proniknout.

Jak osinám předcházet

Osinám se zcela vyhnete ve chvíli, kdy se budete držet mimo travnaté plochy, což však i při té nejlepší vůli půjde jen velmi těžko.

Svému parťákovi proto raději věnujte zvýšenou pozornost po návratu z každé letní procházky. Pečlivě zkontrolujte prostor mezi jeho prsty na tlapkách, uši, oči, nozdry i tlamu. Vykartáčujte ho a pinzetou odstraňte všechny osiny, na které narazíte.

Pozor: Vždy vyhledejte veterináře

Hlavně si ale pamatujte, že pokud se už osina do těla vašeho chlupáče dostala, nevyjde z něj sama ven, a proto při jakémkoliv podezření navštivte veterinárního lékaře

Ať se váš parťák zbytečně netrápí a můžete společně zase brzy vyrazit na výlet do přírody.

Shrnutí: Při napadení osinou neotálejte s návštěvou veteriny

  • Jde o štětinové zakončení klásku vysokých trav.
  • Jen veterinář umí nadobro zatočit s osinou ve všech částech těla. Zabrání tak zbytečným komplikacím.
  • Nejvíce ohroženi jsou psi a kočky. Pozor hlavně u psů s dlouhou srstí.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Klíště u psů a koček: Čím hrozí?
Zdravotní potíže

Klíště u psů a koček: Čím hrozí?

22.08.22

Čím dál častěji se klíšťata objevují i na podzim a celkově v chladnějších částech roku. Jaké nemoci přenášejí? Na co si dát pozor? Čtěte na našem blogu.

Přečíst článek
Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?
Výživa

Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?

20.07.22

Odhaduje se, že potravinová alergie nebo intolerance na některou ze složek krmiva dnes trápí až 30 % psí populace. Není i váš pes alergický na granule? Jak to poznat a co proti tomu dělat?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva