Poradna

Jak pečovat o chrup kočky? Rady veterinářky

12.02.21 | Zuzana Veselá | 0 komentářů


Cítíte zápach z úst své kočky? Máte podezření na onemocnění zubů? Jak správně a jak často čistit zuby? Objevte tipy veterinářky na blogu KrmímKvalitně.cz.

Sdílet



Jak pečovat o chrup kočky? Rady veterinářky

Jak pečovat o kočičí chrup? Objevte tipy veterinářky

Má smysl čistit kočce zuby a jak často? Co dělat, když nespolupracuje? Čtěte rady našich redaktorů a zkušené veterinářky.

Počet zubů u koček a výměna mléčného chrupu

Každý druh živočichů má specifický typ zubů vycházející z potravy, kterou jí. Kočka je masožravé zvíře a tomu odpovídají i tvary korunek. Ústní dutina proto vypadá jinak než třeba u koně a jiných býložravců. Všechna domácí zvířata během života vystřídají 2 sady zubů, stejně jako lidé. Konkrétně:

  • Sadu mléčných zubů – tzv. dětských, které vypadnou – většina koček jich má 26.
  • Sadu stálých zubů, které se objevují později – zpravidla jich vyroste 30.

První zuby se prořezávají během 2. až 4. týdne života. Zbytek mléčných zubů u koček doroste ve věku zhruba 5 až 6 týdnů. Výměna mléčných zubů za trvalé začíná během 4. až 7. měsíce života. Pokud chodí vaše kočka ven, většinou si vypadávání ani nevšimnete.

Jak vypadá zdravý kočičí chrup a jaké má funkce

Kočičí ústa jsou záhadou pro mnoho majitelů. Schválně, jak často je kontrolujete? Udržovat si základní přehled se vyplatí – získáte obraz o celkovém zdraví a pohodě vašeho miláčka.

V ústech u kočky na první pohled uvidíte dva základní druhy zubů:

  1. Velké špičáky – určené k propíchnutí kůže u kořisti. Bohužel pro nás majitele, pokud se tato malá šelma splete nebo si nevhodně hraje, její kousnutí opravdu bolí.
  2. Malé řezáky – kočka je používá pro podávání předmětů nebo okusování. Využívá je často i při péči o svou srst a drápky.

Kočky mistrně skrývají bolest

Poznat zdravý chrup u kočky není pro laika, a často ani pro odborníka, jednoduché. Nejběžnějším příznakem mírné bolesti zubů u koček jsou často „žádné příznaky“. Kočky prostě nerady přiznávají svou slabost.

Při kontrole ústní dutiny sledujte, jestli:

  • Dásně nejsou zarudlé.
  • Necítíte výrazný zápach z úst.
  • Jestli nevidíte nánosy zubního kamene.

Zubní kámen u koček jde řešit ultrazvukem. Předejdete tak zbytečným problémům, bolestem a případnému vypadávání zubů. Pokud máte podezření, že kočka trpí bolestí zubů, hlídejte také, jestli nemění své stravovací návyky.

Veterinářka Aneta radí: Pokud kočka v poslední době méně baští a granule jí zřetelně dělají problémy, zbystřete. Je dobré vyzkoušet rozdíl mezi kapsičkou a granulemi. Většinou je problém jednoznačný. Dále může kočce zapáchat z tlamy. Pokud máte dobrý vztah a dovolí vám podívat se do úst, zkuste to. Někdy se objevuje zřetelný zubní kámen s mírnou reakcí dásně – začervenáním nad zubem.

Shrnutí, jak laicky rozpoznat problém s chrupem u koček:

  • Jakmile začne kočka jíst méně, nebo vůbec, je na místě kontrola u veterináře.
  • Pokud máte podezření na bolest zubů, nabídněte kočce na zkoušku víc měkkého krmiva. Pokud ho sní víc než granulí, může být na vině stomatologický problém.

Zápach z úst

Dech vaší kočky nikdy nebude tak svěží jako váš po dvou mentolkách. To je v pořádku. Cítit z úst masožravce lehce krmivo nebo mírný rybí zápach, bývá normální. Zbystřete, pokud cítíte opravdu výrazný zápach – připomínající pach hniloby nebo zkažených ryb.

Trpí kočky na kazy?

Na rozdíl od lidí a psů nemají na zubech moc vodorovných ploch, kde nejčastěji vznikají kazy. Kombinace tvaru zubu a stravy téměř vylučuje vznik kazů u našich kočičích přátel. To bohužel neznamená, že se u nich problémy s chrupem nevyskytují.

Nejčastější onemocnění kočičího chrupu a dásní:

  • Zánět dásní a zubů, tzv. gingivostomatitida
  • Rozpouštění neboli resorpce zubu, laicky kočičí kaz nebo kočičí krčková léze

Rozpouštění znamená, že původní strukturu nahradí materiál podobný kosti. Tento proces může být i bolestivý. Rozpoznání problému bývá obtížné – projevuje se různě od červených teček na dásni až po viditelnou díru v zubu. Výskyt onemocnění roste s věkem.

Veterinářka Aneta dodává: Obecně problémy s chrupem u koček nejsou tak časté jako u psů. Samozřejmě jedním z důležitých faktorů je i krmení kočky – jestli jí granule, nebo jen „mokré“ krmivo. Dále také, jestli je pouze domácí nebo chodí i ven. Nejčastěji stomatologické onemocnění pozorujeme u koček, které jsou FIV/FeLV pozitivní – tzn. mají infekční virové onemocnění. Většinou jde o venkovní jedince nebo nalezence. Často se u nich vyskytují resorpční léze – neboli pro laika "kočičí kaz".

Mají zkažené zuby u koček vliv na selhání ledvin?

Tak zní častý dotaz majitelů. Odpověď zní: Ano. Neléčený zubní kámen způsobuje zánět dásní. Z poškozené dásně pronikají dásně do krve a putují k vnitřním orgánům, zejména srdci a ledvinám, kde způsobují vleklé záněty. Mohou vést až k omezen funkce těchto orgánů: například šelestům na srdci či omezení filtrace ledvin.

Jak na čištění zubů u koček a má vůbec smysl?

Někteří odborníci radí klasické čištění zubním kartáčkem tak, jak to známe třeba u malých dětí. Odstranění bakterií ze zubů pomáhá eliminovat záněty nebo bolesti. Pokud máte doma koťátko, tím lépe. Čím dříve s nácvikem začnete, tím lépe.

  1. Pořiďte zubní kartáček pro kočky nebo vhodnou alternativu.
  2. Vyberte vhodnou zubní pastu s oblíbenou příchutí.
  3. Posaďte se na pohodlné místo a vezměte si zvíře na klín. Nechte očichat a ochutnat zubní pastu.
  4. Zvedněte horní ret kočky a jemným krouživým pohybem vyčistěte vnější povrch zubů a dásní.
  5. Pokud se podaří, opakujte stejný postup i u dolního rtu.
  6. Máte-li doma opravdovou kočičí pohodářku, zkuste otevřít její ústa víc a dostat se i na vnitřní stranu zubů. Nejvíc kamene bývá uprostřed.

Nedaří se? Nezoufejte

Většina koček čištění zubů nevítá. Vytrvejte a zkuste dosáhnout kartáčkem, kam to jde. Můžete zařadit čištění třeba v rámci hry. Chvilku se věnujte oblíbené hračce a v rámci odpočinku zkuste cvičit v sedě péči o chrup. Pak si zase běžte chvíli hrát.

TIP: Než přejdete k čištění kartáčkem, zvykejte kočku jen nechat si zvednout ret a odhalit zoubky. Můžete je také zlehka přetřít vatovou tyčinkou nebo tamponem.

Nikdy nepoužívejte zubní pastu pro lidi

Obsahuje složky, které domácím zvířatům škodí. Stejně tak nesahejte k babským radám, jako je sůl nebo soda. Používejte buď jen navlhčený kartáček, nebo speciální pastu – mohou mít příchuť ryb, drůbeže nebo něčeho nasládlého, podle preferencí vašeho mazlíčka.

Jak často čistit

Váš veterinář by nejspíš nejradši viděl každodenní čištění. Pro většinu koček ale jde o zbytečný stres. Pokud se dostanete k „hrátkám s kartáčkem“ aspoň jednou týdně, bude to fajn. Záleží na vás a na tom, jak bude váš chlupatý kamarád očistný proces snášet.

Pro většinu koček je podstatně příjemnější nahradit každodenní mučení kartáčkem třeba speciálními dentálními pamlsky na podporu zdraví zubů.

Tip veterinářky, jak na čištění i bez kartáčku a pasty

Ideální péčí je denní čištění zubů. Ale nebuďte naivní. Která kočka s námi bude spolupracovat při čištění zubů? Na trhu proto existuje široká nabídka přípravků k prevenci zpomalování usazování zubního kamene.

Například:

Aspoň 1× za rok nechte prohlédnout kočičí chrup lékařem

V rámci preventivní prohlídky požádejte veterináře vždy také o kontrolu zubů. Může navrhnout ultrazvukové odstranění kamene nebo jiný vhodný typ ošetření. I u koček zřejmě hrají roli geny – některé se tvoří plaku a zubního kamene více, jiné méně.

Trhání zubů u kočky se nebojte

Při déletrvajících bolestech a zánětech zubů u koček, které ovlivňují její celkové zdraví, může veterinář navrhnout extrakci – neboli trhání zubů. Kočce absence zubů nebrání v tom žít zdravý a dlouhý život. I kdyby přišla o všechny zuby, bez problému sní mokré krmivo, na které je zvyklá a dost často i většinu suchého.

Věřte svému veterináři – život bez zubů je mnohem lepší než věčné bolesti a riziko zánětů po celém těle.

Kvalitní krmivo je základ

Kočky krmené granulemi mají výhodu v tom, že jim pevná strava částečně odstraňuje plak i zubní kámen. Pokud krmíte konzervami nebo kapsičkami, nezoufejte – stačí přidat dentální pamlsky nebo koupit víc kousacích hraček.

Základem je volba kvalitního kočičího krmiva, kde výrobce myslí i na zdraví zubů. Značky z naší nabídky na zubní hygienu pamatují jak složením, tak i tvarem granulí. Dokud nemá kočka diagnostikované konkrétní stomatologické onemocnění, speciální dentální dietu nenasazujte. Vystačíte si s dobrým krmivem. Doplňte ho pamlsky nebo hračkou.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Kočka a maso: Pádné důvody, proč ho potřebuje
Výživa

Kočka a maso: Pádné důvody, proč ho potřebuje

22.02.22 | Zuzana Veselá

Vaše kočka maso jednoduše potřebuje. Ale v jaké formě? Je nutné volit syrové maso pro kočky, nebo stačí masové konzervy a kapsičky? Čtěte dál.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva