Blog

Vodní psí sporty: Od paddleboardu po dog diving

16.08.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Užíváte si se svým čtyřnohým parťákem vodní hrátky plnými doušky? A co vyzkoušet vodní sporty? Přečtete si, který je pro vás ten pravý a co je k němu třeba.

Sdílet



Vodní psí sporty: Od paddleboardu po dog diving

Pes a voda 3. díl: Psí vodní sporty

Milujete vodu stejně jako váš čtyřnohý psí parťák? Užijte si ji společně. Zjistěte, který psí vodní sport je pro vaši dvojici ten pravý a jak na něj.

Kondiční plavání

Nejjednodušší způsob, jak si můžete vodní radovánky užít společně, je jít si zaplavat. Pokud nevíte kam, mrkněte na náš článek Koupání psa v přírodě. Plavání nezatěžuje klouby a pomáhá udržet zdravou kondici. Hodí se i pro psí seniory. Vždy ale mějte na paměti bezpečnost psa, plavání je fyzicky náročné a váš parťák se snadno unaví. Proto byste pro kondiční plavání měli svého psa vybavit nejlépe plovací vestou

Kondiční plavání pomáhá nabrat svalovou hmotu a začíná se obvykle na minutě. Vytrvalí plavci se pak dokážou dostat i na hodinu plavání v kuse. Doporučujeme trénovat zrána, nebo k večeru, kdy tolik psovi nepraží na hlavu slunce.

Tento sport nejčastěji volí majitelé běhající se svým čtyřnohým parťákem canicross nebo musheři. Dostane totiž psa dokonale do kondice.

Dog diving

Možná jste o něm ještě neslyšeli, vznikl původně v USA, ale rychle si získává oblibu i u nás. Zrovna při tomhle sportu se ale ke svému čtyřnohému parťákovi moc nepřipojíte. Princip spočívá v tom, že pes skáče do vody. Obvykle za hozenou hračkou nebo klackem. 

Můžete začít trénovat v bazénu nebo na molech rybníků. Jinde raději tento sport nezkoušejte, protože špatný dopad na kamenité dno může mít pro psa fatální následky.

Disciplíně se říká také dog jumping a měří se při něm délka psího skoku – od středu konce mola po protnutí vody v místě kořene ocasu, nebo také výška skoku či rychlost aportování z jedné strany bazénu na druhou. Hodí se také pro malé i velké psy od 6 měsíců. 

Nezapomeňte aktivnímu čtyřnohému parťákovi přizpůsobit také jídelníček, aby měl dost energie na všechny vodní skoky. 

Paddleboarding se psem

I když je paddleboard nafukovací, majitelé se svými psy je milují. Samozřejmě ne každý pes má pro tento sport vlohy. Ideální je parťák, který má zvládnutou základní poslušnost a je spíše klidnější povahy. 

Jak poznáte, že se tento sport pro vás přesně hodí?

Zkuste malou přípravu – pes by měl být na paddleboard zvyklý, ještě než s ním vyrazíte na vodu. Nechte jej doma nafouknutý na jeho oblíbeném místě a zvykejte ho ležet na něm v klidu. 

Umístěte na něj pamlsky a když pes pochopí, že dostane dobrotu pokaždé, když si tam lehne, prodlužujte postupně dobu, než ho odměníte. Pak se postavte také na paddleboard a zvykejte psa na pádlování. A máte to. 

Vodní záchranářství

Můžete se svým psem zkusit také bohulibé záchranářství. Není to tak těžké, jak se zdá. Původně byli pro záchranařinu využíváni novofunlanďani a labradoři, ale trénovat můžete s každým psem, který má rád vodu. U štěňat i psích seniorů se učební postupy trochu liší. 

Vždy je ale dobré nejprve psa naučit dobře plavat, pak ho naučit aportovat z vody a pak potřebujete dobrovolníka, který ve vodě stojí a o hozenou hračku se se psem přetahuje. Následuje učení povelů na tah lana, “břeh” a další. Pokud chcete zkusit právě záchranařinu, určitě bude lepší, když se obrátíte na profesionály, kteří vám s výcvikem rádi pomohou. 

Na vodu se psem

A pokud váš pes není úplně vodomil, i tak můžete mít společnou zálibu. Vezměte ho s sebou na vodu. Rozhodně byste jej ale měli vybavit plovací vestou, kdyby se náhodou dostal přes palubu. 

Spousta vodáků bere své psí parťáky na rafty, čluny a jachty. Důležité je, aby pes nepanikařil a nebyl z jízdy na vodě ve stresu. Naučte jej vypořádat se stresem a nebát se vody. Abyste si mohli užít společně všech letních radovánek.

Shrnutí: Máte spoustu možností, jak si užít společné vodní dovádění

  • Pro jistotu a bezpečí svého psa byste ho vždy měli pro vodní sporty vybavit plovací vestou.
  • Hledejte, co vašeho psa baví. Podporujte ho v tom.
  • Nenuťte ho ale do ničeho, do čeho se mu viditelně nechce.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva