Blog

Výchova psa: Pozitivní asociace

07.03.19 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Vzpomínky jsou důležité pro psy i pro lidi. S těmi pozitivními můžete zjednodušit soužití se svým psem. Jak vytvářet pozitivní vzpomínky u psů?

Sdílet



Výchova psa: Pozitivní asociace

Výchova psa: Pozitivní asociace pro každý den

Možná už jste slyšeli, že aby si pes zapamatoval, co je dobře a co špatně, musíte stihnout zareagovat (hlasem či klikrem) do 2 vteřin. Když ho pokáráte za vysypaný koš po celém dni samoty, rozhodně si to nespojí s odpadky. Spíš s tím, že jste na něj zlí, sotva přijdete domů. Sloní paměť rozhodně psi nemají. Co všechno si ale pamatují a jak toho využít pro lepší výcvik psů a společné zážitky?  

Psí paměť

Lidé uchovávají své vzpomínky detailně díky tzv. epizodické paměti. Dokážeme si tak vybavit situace ve spojitosti s určitým datem či místem a můžeme ve svých myšlenkách volně cestovat časem tam a zpět (tedy většina z nás. Manžel už samozřejmě neví, že měl před hodinou vynést koš a manželka už si nepamatuje, kolik stála ta kabelka, co koupila včera). 

Psi tuto paměť nemají. Využívají totiž tzv. pamět sémantickou. Švédská studie ukazuje, že zapomínají vše, co se událo v době před 2 minutami. Věci se jim vybavují nahodile ve spojitosti se zkušenostmi, které již zažili a se smyslovými prožitky, které cítili či chutnali. Toho můžete využít při tréninku a učení nových dovedností nebo k překonání špatných zkušeností.

Kouzelná čepice a veterinář

Například pokaždé, když půjdete se svým čtyřnohým parťákem do parku a vezmete si modrou čepici, váš pes bude nadšeně vrtět ocasem a sedět u dveří. Toho můžete využít i když půjdete třeba k veterináři a pozitivní dojem umocnit ještě pamlsky v čekárně. 

Vaši čepici si totiž psí parťák spojuje s procházkou v parku a tuto asociaci si bude vybavovat tak dlouho, dokud společně nevytvoříte asociaci jinou, např. ve spojení s vodítkem či hračkou. Klíčem je vysledovat, jaké asociace si s čím pojí.

Každodenní rituály

Psi vás totiž celý den bedlivě sledují a moc dobře ví, jaké činnosti v jakém sledu vykonáváte. Zdá se, že mají šestý smysl, když si jdou lehnout do pelíšku dřív, než se zvednete do postele, ale zamyslete se, jaké pravidelné úkony každodenně děláte. Možná dopijete čaj, než se vydáte do ložnice. Možná pokaždé, když zvednete telefon, jdete ke dveřím pro balík a pes se naučí telefon spojovat se zásilkou, a s vyzváněním tak ihned běží ke dveřím

Podobně funguje i nezvladatelný štěkot, když se rozezní zvonek – někdo je u dveří a pes ví, že se bude něco dít. Chcete-li jej toto odnaučit, začněte mu pokaždé, když někdo zazvoní dávat v tu ránu voňavou dobrotu na pelíšek. Po několikerém pokusu si pes automaticky půjde lehnout na pelíšek, jakmile někdo zazvoní. Důležité však je nejít a neotvírat dveře dřív, než se pes na pelíšku zklidní. I za cenu toho, že dotyčný za dveřmi čeká o minutu déle. Prozkoumejte své každodenní zvyklosti a možná objevíte klíč k podvědomému naučení mnoha pozitivních asociací.

Stříhání drápků

Obdobně můžete těchto pozitivních asociací využít i u tolik nemilovaného stříhání drápků. Máte doma lízací podložku či čmuchací kobereček? Zkuste svému psovi zaměstnat hlavu vylizováním a čmucháním, zatímco mu nenápadně ostříháte drápky. Pokud už si tento úkon spojil s negativní bolestí, musíte začít od začátku. Vzít do ruky nůžky a dát mu pamlsek. Několikrát zopakovat – skvělé, spojil si pamlsek s nůžkami a už se jich neděsí! Dalším krokem je přiložit nůžky k tlapce, zase je dát pryč a odměnit pamlskem. 

Tak si ověří, že nůžky u tlapky neznamenají bolest, ale pozitivní dobrotu. Postupně prodlužujte “pobyt nůžek u tlapky” za odměnu a po nějaké době můžete ustřihnout špičku drápku. Bude to sice trvat, ale tak pomocí pozitivní asociace odměnou odnaučíte špatnou zkušenost s bolestí.

Samota je přece super!

Stejně tak můžete psa naučit být doma sám. Ukažte mu, že samota je vlastně skvělá. Před odchodem z domu mu nabídněte balónek naplněný dobrotami, ať se může zabavit. Dejte mu na žvýkání jeho milovanou uzenou kost. Nebo mu dovolte vyskočit si k vám do postele. Uvidíte, že po pár zopakováních si zapamatuje, že jakmile berete bundu z věšáku, může si hupsnout do peřin a válet se tam, dokud se nevrátíte. 

Podobně se pracuje i se separační úzkostízvyky a rituály psa uklidní, že je vše v pořádku a že se zase vrátíte. Schválně, kolik z vás před odchodem z domu nahlas říká svému čtyřnohému parťákovi, že “jdete jen na chvíli ven, brzy se vrátíte a ať je zatím hodný”?

Pohodlné cestování

Váš pes rád jezdil v autě, až jednou jste ho vezli k veterináři na očkování a od té doby nechce do auta znovu nasednout, jelikož si ho spojil s nepříjemným zážitkem? Tomu se říká negativní asociace. Obecně známou metodou pro psy se strachem z jízdy autem je sednout si na zadní sedadlo společně s ním a jeho oblíbenou hračkou. 5 až 10 minut si spolu hrajte v nenastartovaném autě a poté odjeďte do parku či na jiné jeho oblíbené místo. 

Tuto situaci několikrát opakujte a brzy uvidíte, že váš parťák nasedne do auta bez sebemenších problémů a na jízdu se začne zase těšit. (Pozor! Během tohoto tréninku nesmíte odjet se psem na neoblíbené místo. Zradíte jeho důvěru). Cestování se psem se tímto pro vás stane oblíbenou činností. 

Odbourejte negativní asociace

Na tomto principu funguje pozitivní výcvik. Můžete tak psa naučit prakticky cokoliv. Obzvláště přínosné jsou pozitivní asociace při odbourávání těch negativních, jako je třeba strach z vysavače, strach z cizích lidí, strach z ohňostrojů, chůze venku po setmění, či setkávání se se psy poté, co už vašeho parťáka nějaký čtyřnožec kousnul. 

Přežití v divočině

Příroda nadělila psům a ostatním zvířatům tento způsob paměti, aby dokázali přežít v divočině. Pokud se nějaké zvíře pokusí zaútočit například na dikobraza, popíchá se o jeho bodliny a už nikdy na něj nezaútočí znovu – spojí si ho totiž s bolestí, kterou mu přivodily. Tento způsob vytváření asociací je pro všechna zvířata nezbytný.

Žijte pro tuto chvíli

Psi nelpí na minulosti, jelikož brzy zapomenou, co se před několika minutami vlastně stalo. Kdy jindy žít, než v přítomném okamžiku? Hrajte si a vymýšlejte nové a nové pozitivní asociace a brzy z něj bude sebevědomý parťák, který se nadšeně vrhne do každého dobrodružství s vámi. 

Shrnutí:

  • Psi mají špatnou krátkodobou paměť, a proto si situace nepamatují, ale spojují je se zážitky, chutěmi, vůněmi...
  • Pozitivní asociace je vlastně vzpomínka na něco příjemného.
  • Díky pozitivní asociaci můžete odbourat ty negativní, jako je třeba strach  z vysavače, z ohňostrojů nebo ze stříhání drápků.
  • Pomocí pozitivních asociací můžete psa naučit prakticky cokoliv. Je to princip pozitivního výcviku.
  • Hrajte si a vymýšlejte nové a nové asociace. Žijte tady a teď.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Nový psí sport Hoopers: Zabaví i vašeho psa?
Blog

Nový psí sport Hoopers: Zabaví i vašeho psa?

19.09.22 | Tereza Richterová

Hoopers připomíná agility, ale není to to samé. Jaký je princip téhle zábavy, která do ČR přišla v roce 2017? A bude bavit i vašeho psa? Objevte na blogu KrmímKvalitně

Přečíst článek
8 tipů na spokojený a zdravý psí život
Poradna

8 tipů na spokojený a zdravý psí život

28.07.22

Chcete, aby se váš pes měl co nejlépe a dožil se vysokého věku? Zjistěte, jak na to.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva