Výživa

Velikonoční recepty pro psy a kočky

11.04.22 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Hledáte dobrotu, kterou o velikonočních svátcích potěšíte svého čtyřnohého parťáka? Objevte tipy na velikonoční recepty, které hravě zvládne každý.

Sdílet



Velikonoční recepty pro psy a kočky

3 velikonoční recepty pro psy a kočky

Každý správný majitel ví, že pochoutky z kuchyně lidí do zvířecích misek nepatří. Co když ale chcete o Velikonocích potěšit svého parťáka nějakou jarní dobrůtkou? Objevte tři velikonoční recepty, ze kterých si vybere i největší mlsoun a zvládnete je během chvilky.

Pro psy: Jarní nádivka k velikonočnímu stolu

Možná se těšíte na správnou velikonoční nádivku s čerstvými kopřivami. Sluníčko už je vytahuje z půdy a dají se v kuchyni využít na sto způsobů. A to i pro vaše čtyřnohé psí parťáky. Co budete potřebovat na masovou velikonoční nádivku?

  • 2 vejce
  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g kuřecích jater
  • 50 g čerstvých mladých kopřiv

Jak na to?

Rozšlehejte vejce a vhoďte je s ostatními ingrediencemi do mixéru. Rozmixujte a vlijte do formy. Můžete použít tu na biskupský chlebíček nebo klidně formu na beránka. Pečte při 180 °C asi 45 minut. Finální tvar je na vás. Jarní kopřivy dodají nádivce důležité vitamíny (A, B, C a také hořčík, vápník nebo železo) a budou chutnat v kombinaci s játrami i těm největším psím mlsounům.

Po upečení vydrží v lednici nádivka pro psy čerstvá maximálně týden, ale tak dlouho se u vás ani neohřeje. Psí parťáci ji prostě milují.

Sušenky pro kočky

Kočky obvykle není snadné uctít nějakou dobrotou, jelikož nad ledasčím ohrnují nos. Máme pro vás recept, kterému vaše šelma rozhodně neodolá. Navíc si jej upečete doma sami, takže budete přesně vědět, co v kočičích pamlscích je. Co k tomu budete potřebovat?

  • 140 g tuňáka ve vlastní šťávě (nechte okapat)
  • 1 vejce
  • 140 g ovesné mouky
  • 2 lžíce vody

Jak na to?

Směs vymíchejte do vláčného těsta a vykrajujte tvary sušenek, jaké se vám líbí. Nebo můžete z těsta udělat drobné kuličky, které pak může kočka i pronásledovat a honit, než je sní, protože jídlo by mělo být zábava. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut. 

Po upečení vydrží kočičí sušenky v lednici čerstvé zhruba týden.

Ovocná sušená koleda pro psí parťáky

Skvělá volba na velikonoční koledování jsou ovocné plátky. Zvládnete je levou zadní a perfektně poslouží také při výcviku nebo na procházkách. A ještě si díky nim pochutnáte i vy. Co je k tomu potřeba? Udělat si džus v odšťavňovači.

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněného semínka
  • 1 hrnek vymačkané ovocné dužiny (= pokrutin z odšťavňovače, například z jablek nebo mrkve) ale poslouží i 1 čerstvý banán nebo rozmixované čerstvé jablko s hrstí ovesných vloček – rozmixované čerstvé ovoce co nejvíce zbavte šťávy, kterou klidně můžete vypít.

Jak na to?

Semínka rozemelte a nechte několik minut namočená v hrnečku s vodou (tu následně sceďte). Pak smíchejte všechny ingredience v mazlavou směs a natřete ji na pečicí papír v jemné, asi 0,5cm vrstvě. Pokud použijete vymačkanou ovocnou či zeleninovou dužinu, dosáhnete dokonalého plátku. Při použití čerstvého ovoce s vločkami bude výsledek více hrudkovatý.

Pečte v troubě předehřáté na 130 °C hodinu. Následně ještě zhruba 5 h sušte na 110 °C. Po upečení by měl být plát pružný a suchý. Rozkrájejte jej na proužky a skladujte v lednici, kde vydrží čerstvý nejméně týden (při dobrém prosušení ale i déle), nebo můžete zmrazit na horší časy.

Čím psy a kočky o Velikonocích rozhodně nekrmit?

Pro připomenutí ale zopakujme, co by psi a kočky o Velikonocích rozhodně jíst neměli. Pokud na vás zbožně hledí při chystání hodovního stolu, nepodlehněte. Například mazanec nebo velikonoční beránek jsou těsta kynutá, či s kypřicím práškem. Takové těsto začne v žaludku kvasit, uvolňovat plyny a zároveň vzniká alkohol, který může zdraví vašeho parťáka vážně poškodit. 

Stejně tak pochoutky s čokoládou mohou psům nenávratně ublížit a poškodit jim jejich játra, protože ji neumějí správně zpracovat. Zůstaňte tedy raději u osvědčených zvířecích receptů a dopřejte jim pamlsky, které jsou zdravé a skvěle chutnají.

Shrnutí:

  • Kynutá těsta mohou vašim parťákům vážně ublížit, raději se jim vyhněte.
  • Připravte jim chutné dobroty z jarních ingrediencí a dopřejte jim důležité vitamíny a minerály.
  • Nedávejte psům ani čokoládu, mohla by jim poškodit játra.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Vejce pro psy: Výhody a tipy do jídelníčku
Výživa

Vejce pro psy: Výhody a tipy do jídelníčku

06.04.21 | Magdalena Bischofová

Vejce jsou častou otázkou chovatelů: dávat nebo nedávat? Zjistěte, v jaké formě jsou nejlepší a jakým rizikům se vyhnout.

Přečíst článek
Proč nekrmit psa ani kočku lidským jídlem?
Výživa

Proč nekrmit psa ani kočku lidským jídlem?

19.05.23

Nezabíjejte svého čtyřnohého parťáka jídlem, které připravujete sami sobě. V čem může uškodit jemu a nakonec i vám?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva