Poradna

Péče o dlouhosrsté kočky: Tipy, jak se starat o srst

12.04.22 | Žaneta Kadelová | 0 komentářů


Jak pečovat o srst kočky? Kdy dlouhosrstou kočku koupat, jak ji česat a co můžete udělat, abyste předešli trichobezoárům? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Sdílet



Péče o dlouhosrsté kočky: Tipy, jak se starat o srst

Jak se správně starat o dlouhosrsté kočky: Zaslouží si pravidelnou péči

Každý, kdo má doma dlouhosrstou kočku, jistě ví, že péče o její kožíšek může být někdy dost náročná. Srst se může cuchat nebo dokonce plstnatět a způsobovat tak další problémy. Proto si dlouhosrsté kočky pravidelnou péči opravdu zaslouží. Jak se o srst starat, aby vaše kočka měla hebký kožíšek a aby si každodenní péči zamilovala?

Dlouhosrstá plemena a pravidelné vyčesávání

Vyčesávání dlouhosrstých koček je základem celé péče. Díky němu bude mít vaše kočka jemný a krásný kožíšek. Každodenní česání také utužuje vztah mezi majitelem a jeho parťákem. Navíc tím snížíte množství chlupů doma nebo na vašem oblečení. 

Důležitá je pravidelnost, a proto si najděte každý den alespoň chvilku, kdy budete věnovat pozornost srsti vašeho parťáka. Přesto, že má většina koček česání v oblibě, mohou se najít jedinci, kteří na to nejsou zvyklí. V tomto případě začněte kočku zvolna navykat na kartáč.

Překonejte společně se svým parťákem obavy z vyčesávání

Žádná kočka by neměla mít česání spojené s nepříjemným pocitem, proto je nejlepší začít v době, kdy je unavená nebo odpočívá a cítí se uvolněně. Pokud máte tu možnost, zvykejte ji na kartáč už od mala. Jestliže se vaší kočce česání vyloženě nelíbí, buďte trpěliví a zkoušejte to každý den po troškách. Nemusíte ji hned napoprvé vyčesat celou, zkuste se nejdříve zaměřit na místa, kde jí to je nejméně nepříjemné. Jakmile začne být neklidná, s vyčesáváním přestaňte a odměňte ji oblíbeným pamlskem. Nezapomeňte vašeho parťáka v průběhu celého procesu hladit a nešetřete chválou.

Čím srst vyčesávat?

  • Hřeben s otočnými hroty – perfektně přizpůsobivý, lépe klouže po pokožce a netahá. Hodí se pro kočky, kterým se často zacuchává srst.
  • Kovový kartáč – ideální volba na každodenní vyčesávání. Krásně vyčeše podsadu i svrchní část kožichu.
  • Furminator – hodí se pro vyčesávání v akutní fázi línání. Vyčeše podsadu i svrchní část kožichu.
  • Vyčesávací rukavice – perfektní ke zběžnému vyčesávání. Hodí se pro vyčesání svrchní části kožichu.

Jak správně vyčesat kočku?

Při vyčesávání vždy postupujte po směru růstu chlupů. Nejdříve kočku vyčešte řidším hřebenem, a to od hlavy až k ocasu, poté jej vyměňte za hustý hřeben či kartáč. Nezapomínejte na problémové partie, jako je bříško, podpaží či zadeček. Pokud má kočka dlouhou srst také v blízkosti obličeje, využijte jemný hřebínek z kosmetických sad pro dámy nebo zubní kartáček. Při vyčesávání buďte opatrní, abyste svého parťáka zbytečně netahali. Celý proces by měl být pro kočku maximálně příjemný.

Pozor na zacuchanou srst

V průběhu vyčesávání dlouhosrsté kočky vždy zkontrolujte, zda se v srsti nenachází roztoči, blechy či jiní paraziti. Pozor si dejte také na zacuchanou srst, plst nebo dredy. Pokud je srst zacuchaná, opatrně ji rozvolněte a rozčešte nebo použijte rozčesávací sprej. Jestli objevíte dred nebo plst, je potřeba tuto část odstranit nůžkami. Plstnatění srsti může kočce způsobit nemalé potíže – kůže může mokvat nebo se zanítit a navíc je toto místo perfektním útočištěm blech. Pravidelným vyčesáváním se však těmto problémům vyhnete.

Péče o srst kočky zahrnuje koupání

Koupání může být někdy pro kočku velký stres, obzvlášť pokud na pravidelnou koupel není zvyklá. Proto je vhodné naučit kočku na koupel co možná nejdříve. Dlouhosrsté kočky je potřeba koupat alespoň 3× za rok nebo nebo v případě, že se ušpiní. I přesto, že je koupel důležitou součástí péče o srst kočky, nedoporučuje se příliš často, a to nejen kvůli stresu, ale i případnému vysušování pokožky.

Jak správně dlouhosrstou kočku koupat?

V případě, že se vaší kočce příliš mastí pokožka, je důležité ji nejdříve odmastit pomocí odmašťovací pasty. Odstraní přebytečný maz, a přitom nezdrsní a nevysuší srst. Kočku vždy koupejte v napuštěné vaně. Sprchy se většina šelem bojí. Při mytí používejte jedině kočičí šampon a nanášejte jej pouze na tělo. Dbejte na to, aby se šampon a voda nedostaly do uší a očí. Šampon pečlivě opláchněte a kočku vysušte ručníkem. Jestliže se vaše kočka nebojí, vysušte jí kožíšek fénem a nakonec srst pomocí hřebenu upravte.

TIP: Po koupeli nezapomeňte svého parťáka pochválit a odměnit pamlskem.

Správné krmivo pro hustý a lesklý kožíšek

Pro zdravou a krásnou srst pečlivě vybírejte krmivo pro kočky. Skvělou volbou jsou granule, kapsičky nebo konzervy s lososovým či lněným olejem, které vyživují pokožku a srst. Pokud máte doma krmivo pro vaši kočku bez obsahu těchto olejů, je možné obohatit jej výživovými doplňky, se kterými bude kožíšek vašeho parťáka neodolatelně krásný a hebký.

TIP: Váháte s výběrem? Nechte si od nás zdarma poradit krmivo na míru pro vaši kočku.

Jak o svou srst pečuje sama kočka?

Kočkám na jejich kožíšku opravdu záleží. Využívají každé volné chvíle a samy o něj pečují svým drsným jazýčkem. Během častého čištění však spolykají spoustu chlupů. Ty se v žaludku hromadí a formují do útvarů, které se nazývají trichobezoáry. Následně je kočka vyvrhne.

Tvorbě trichobezoárů můžete předejít několika způsoby:

  1. Pravidelným vyčesáváním – tím snížíte množství spolykaných chlupů.
  2. Krmením – některé druhy krmiva či pamlsků pomáhají snížit tvorbu trichobezoárů.
  3. Speciální pastou – pasty s maltózou pomáhají odstranit chlupy přirozenou cestou.
  4. Trávou pro kočky – kočičí tráva pomáhá čistit žaludek a podporuje průchod chlupů zažívacím traktem.

Shrnutí: Jak správně pečovat o dlouhosrsté kočky

  • Pravidelně vyčesávejte kožíšek a předejděte tak zacuchání srsti, plstnatění a tvorbě trichobezoárů.
  • Srst důkladně kontrolujte, zda se v ní nenachází roztoči, blechy či jiní paraziti.
  • Kupujte kvalitní krmivo nebo výživové doplňky pro zdravý a hebký kožíšek.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Jak si hrát s kočkou, aby ji to pořádně bavilo
Poradna

Jak si hrát s kočkou, aby ji to pořádně bavilo

16.08.21 | Zuzana Veselá

Míčky, myšky, lasery: Které hračky pro kočky fungují nejlépe a jak je použít? Na co si dát při hře pozor? Objevte tipy na blogu KrmímKvalitně.

Přečíst článek
Jak pečovat o chrup kočky? Rady veterinářky
Poradna

Jak pečovat o chrup kočky? Rady veterinářky

12.02.21 | Zuzana Veselá

Cítíte zápach z úst své kočky? Máte podezření na onemocnění zubů? Jak správně a jak často čistit zuby? Objevte tipy veterinářky na blogu KrmímKvalitně.cz.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva