Výživa

Složení psích granulí a jak jej správně číst

15.11.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Etikety granulí pro psy mohou působit zmateně a je těžké se vyznat, co je nejlepší. Zjistěte, jak se zorientovat ve složení krmiv.

Sdílet



Složení psích granulí a jak jej správně číst

Jak se vyznat ve složení granulí pro psy?

Zajímá vás, čím krmíte? Granule pro psy mají často podobné složení. Přesto jsou každé jiné. Jak se vyznat v názvosloví, které najdete na etiketě a co je vlastně pro vašeho parťáka opravdu dobré?

Deklarace otevřená a polootevřená

Je dobré si ujasnit, jak férovým jazykem s vámi výrobce hovoří. Pokud je složení vyjádřené čísly bez závorek, jedná se tzv. o otevřenou deklaraci. Například “hovězí maso 50 %”.
To znamená, že v krmivu je celkem 50 % hovězího masa. Pokud jsou suroviny rozepsané v závorkách, jde o deklaraci polootevřenou, například “hovězí maso (50 %)”. V takovém krmivu je z celkového množství masa (jehož skutečnou hodnotu výrobce nemusí uvádět)
50 % hovězího. 

Na prvním místě záleží

Co je uvedeno na obalu granulí na prvním místě, toho je nejvíc. Protože pes je všežravý masožravec, měli byste volit granule, které mají na 1. místě obsah masa, nikoliv obiloviny, živočišné produkty a další. Ovšem není maso jako maso. Čerstvé maso obsahuje asi 70 % vody, která se během zpracování “vypaří”. V hotových granulích je pak poměr masa nižší,
než je procento čerstvého masa.

Následovat za tímto označením by tedy měla informace, kolik obsahuje krmivo masa sušeného (nebo moučky). Za krmivo vhodné pro psy platí granule s více jak 30 % masa
po tepelné úpravě. Cokoliv, čeho je v krmivu méně než 4 %, není výrobce ze zákona povinen uvádět a pokud to uvádí, je to z jeho dobré vůle a férovosti.

Co je hydrolyzované maso?

Setkat se můžete také s pojmem hydrolyzované maso. Jde o bílkovinu, která byla chemickými nebo enzymatickými postupy rozložena na molekuly základních aminokyselin. Tyto molekuly jsou tak malé, že je nepostřehne imunitní systém psa a nezpůsobují
u něj alergické reakce. Proto se takovéto granule využívají při podezření na potravinovou alergii a doporučují se při eliminačních dietách. Jde ale o krajně nepřirozenou úpravu masa, takže volte raději krmiva, kde je přímo uvedeno, ze které části hydrolyzát pochází, než jen neurčitý chemický pojem “hydrolyzát”.

Obiloviny a rostlinné bílkoviny

Pes potřebuje i rostlinnou stravu. Hledejte ale granule, kde není obsah obilovin uvedený na 1. místě. Pozor si dejte také na složení, kde jsou obilné složky rozepsané na 2. místě
v několika pojmech. Pokud krmivo obsahuje například pšenici, pšeničné klíčky, pšeničnou mouku a další složky rozepsané v procentech, jejich sečtením často rázem přeskočí obilovina poměr masa v granulích a nedá se tedy říct, že by bylo hlavní složkou maso.

Také pokud v krmivu  najdete proteiny z rostlinných zdrojů (hrachový protein, kukuřičný protein), jedná se o umělé navyšování obsahu bílkovin v případě, že je tam masa jinak málo. Chcete-li cíleně krmit více rostlinnou stravou a méně masem, dejte pozor na obsah lepku, na který často vzniká alergie a nevsázejte příliš na sóju (blokuje vstřebávání některých aminokyselin a způsobuje často alergie).

Obsah analytických složek

Jak se vyznat v rozpisu analytických složek, jako je popelovina nebo obsah vlhkosti? Tyto údaje vyjadřují jakost a vyváženost krmiva. Hrubé proteiny a hrubé tuky hovoří
o celkovém obsahu těchto složek v krmivu, ať už jde o rostlinný nebo živočišný původ.
Pro mnohé chovatele je děsivým výrazem popelovina. Tímto pojmem se označuje obsah nestravitelných složek. Čím menší procento popeloviny krmivo obsahuje, tím je kvalitnější. Obecně by měly opravdu dobré granule obsahovat 10 a méně procent této složky.

Věděli jste, že: Nejméně popelovin obsahuje čistá svalovina a nejvíce klokaní maso?

Vedlejší produkty živočišného původu

Většinou je výrobci využíváno maso z jatek nebo zbytky z kafilerních služeb, vhodné pro úpravu hospodářským zvířatům. “Vedlejší produkty živočišného původu” znamenají odpad
ze zpracování masa pro lidskou potřebu. Tedy pařáty, zobáky, kůže, kopyta a další části, jejichž přesný původ se nedozvíte. Najdete je v méně kvalitních krmivech.

Způsob zpracování granulí

Jen výjimečně se dozvíte skutečný postup zpracování všech surovin. Výrobce by prozradil své cenné know-how. Většinou se granule extrudují, tedy ingredience se smíchají a protlačí se extrudérem za teploty 100 °C a vyšší. Tím se ale ničí vitamíny, například pokud jsou
v receptuře bylinky nebo ovoce. Jejich význam se po extrudaci stane zanedbatelný.

Zničené vitamíny a minerály pak výrobce musí dodatečně do granulí doplnit. Takováto krmiva bývají levnější a lépe stravitelná, zároveň v žaludku více bobtnají. Granule je možné vyrobit také pečením při teplotě asi 95 °C, ty v podstatě vůbec nebobtnají, ale mají kratší trvanlivost. Pak je možné granule lisovat za studena, při teplotách asi 65 °C,
které zachovávají všechny důležité živiny a nebobtnají, ale v žaludku se rozpadají na kaši. Bývají dražší a rychleji se kazí, navíc ne každému psovi právě chutnají.

Co by v krmivech být nemělo (konzervanty)

Krmivo potřebuje konzervanty, aby několika kilový pytel chvíli vydržel. Přirozenými konzervanty jsou například rozmarýn, vitamín E nebo tokoferoly. Na druhou stranu můžete na etiketách najít mnoho nezdravého – fosforečnan vápenatý, fosfáty, soli. Ve větších koncentracích mohou způsobovat poškození ledvin, alergie a vážně zatěžují organismus.
E 320 nebo E 321 může být dokonce i karcinogenní.

Hypoalergenní krmiva a marketingový tah

Pozor si dejte také na marketingové triky. Označení psích granulí jako hypoalergenní znamená, že neobsahují jednu ze složek, na které vzniká nejčastěji alergie. Pečlivě ale prostudujte, jestli ve složení není něco jiného, na co je váš pes alergický. Čtěte pečlivě každý obal granulí.

To, že na obrázku vidíte plemeno podobné vašemu parťákovi, neznamená, že jsou pro něj skutečně vhodné. Hlídejte, jestli na zvolených granulích pes prospívá, nemá matnou srst nebo průjem. A nenechte se ošálit pojmy “superprémiové, prémiové, ultraprémiové” granule. Tyto pojmy nejsou nijak zákonem definované a výrobci je můžou užívat libovolně,
bez přesných pravidel. 

Nebojte se soli

Ve většině granulí najdete ve složení uvedené soli. V přirozeném stavu jsou obsaženy v masu, tedy musí být i v granulích. Pokud ale nepřekročí 3,9 % obsahu krmiva, organismu neuškodí.

Shrnutí: Složení granulí čtěte pečlivě:

  • Granule by na prvním místě měly obsahovat maso.
  • Obiloviny by neměly být rozepsány v jednotlivých složkách.
  • Popelovina je obsah nestravitelných složek.
  • Důležitý je také postup a teploty, při kterých se krmivo vyrábí.
  • Sůl je v malé míře v pořádku.
  • Hypoalergenní krmivo není pro každého.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


9 nejčastějších otázek ohledně krmení štěňat. Trápí i vás?
Výživa

9 nejčastějších otázek ohledně krmení štěňat. Trápí i vás?

22.02.23

Nové štěně je nejen radost, ale i starost. Co vás trápí ohledně krmení štěněte? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Přečíst článek
Pes a hovězí maso: Výhody a nevýhody
Výživa

Pes a hovězí maso: Výhody a nevýhody

18.05.22 | Magdalena Bischofová

Každý pes potřebuje ke svému životu maso. V čem je pro psa důležité hovězí maso a jak ho ve stravě používat?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva