Poradna

Proč váš pes vyje a co s tím dělat?

14.03.19 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Vytí je nejen magické, ale i účelné. Proč, kdy a kteří psi vyjí? A jak na to reagovat?

Sdílet



Proč váš pes vyje a co s tím dělat?

Proč pes vyje a co tím chce říct?

Vytí je přirozenou součástí psí řeči, kterou mají v genech po svých předcích. Naslouchejte svému čtyřnohému parťákovi. Během chvíle zjistíte, že má jeho vytí v různých situacích odlišný význam, který je potřeba rozlišovat. 

Z jakého důvodu pes vyje?

Rozhodně to nedělá naschvál nebo z pomsty. Je to zcela bezprostřední projev jako dětský pláč, smích, či křik. Stejně jako dětský pláč ale může mít mnoho různých významů a zahrnuje celou škálu tónů s různou hlasitostí pro vyjádření vzrušení, radosti, nejistoty, strachu, či smutku. V podstatě jsou spouštěčem dva hlavní faktory – strach a osamělost. Přečtěte si několik základních tipů, které vám napoví, proč váš pes vyje.

Upoutání pozornosti a strach

Odcházíte do práce a za dveřmi bytu se začne ozývat tesklivé a vytrvalé vytí, které doprovází kňučení a štěkání? Vašemu parťákovi se nelíbí, že odcházíte a jeho jste nechali doma samotného. Touží po vaší přítomnosti a snaží se vás přivolat zpět. Často to psi dělají také proto, že mají strach ze samoty.

Komunikační kanál

Je noc, vše utichlo a váš zvířecí parťák se rozhodl komunikovat s vyjicími psy z okolí. Takže začne také výt. Je to pro něj ideální způsob, jak se dorozumět na větší vzdálenosti a zahnat pocit osamělosti. Zároveň se tak svolávají psi do smečky a dávají si najevo, že tu jsou jeden pro druhého.

Upozornění na nebezpečí

Vytím může pes varovat před nezvaným hostem, který se blíží ke dveřím nebo třeba cizím psem potulujícím se po vaší zahradě. Takovýmito zvuky chce vetřelce vyděsit a zahnat, a zároveň se snaží svolat zbytek smečky na obranu a pomoc.

Reakce na vysoké zvuky

Okolo vašeho domu projíždí s hlasitým houkáním sanitka, v závěsu za ní ječí požární vůz a váš pes se ke kvílení přidává. To samé se stane, když začnete hrát na hudební nástroj či pískat s hračkou. Tyto zvuky mu připadají jako vytí smečky a chce na ně reagovat.

Bolest

Dalším důvodem může být bolest. Pokud se psovi věnujete, žádný vetřelec není na dosah, nejsou slyšet sirény, ale přesto pes kvílí, je nutné ověřit jeho zdraví. Dává tak najevo, že je s ním něco v nepořádku a že má strach. Ideálně byste měli neprodleně vyhledat veterináře.

Volání z lásky

Nesmíme zapomínat ani na bouřlivé hormony. Psí samci moc rádi vytrvale vyjí, pokud je v okolí nějaká háravá fenka, kterou cítí. Vydrží výt opravdu dlouho a klidně i do noci, aby dali najevo, že jsou tu pro svoji lásku.

Plemena, která jenom vyjí

I když je vytí genetickým dědictvím vlků, některá plemena se k němu uchylují častěji a některá naopak vůbec. Asi nikoho nepřekvapí, že severská plemena ke svolávání používají vytí poměrně často. Patří sem například husky, malamut nebo samojedi. Pokud si takovéto plemeno pořídíte, musíte počítat s určitým zpěvným projevem. Naopak basenji nebo shiba inu vyjí takřka neustále, protože neumějí štěkat. A kvílivé jódlování je jejich jediný dorozumívací prostředek.

Jak vytí odnaučit?

K odnaučení vytí potřebujete nejprve rozklíčovat příčinu a podle toho postupovat. Pokud je důvodem hárající fena, nepomůže nic jiného, než kastrace (a nebo to přežít, dokud hárat nepřestane). Vytí z důvodu samoty můžete částečně eliminovat hračkami a zábavou (například žvýkacími pamlsky), kterými psovi zaměstnáte hlavu. Na trhu existují také obojky proti vytí nebo Bachovy esence pro lepší zvládání samoty. Při výběru obojku si ale nechte poradit odborníkem, roli hraje to, zda je pes sám nebo žije se psím parťákem, či jakým stylem obojek psa koriguje a zda je pro něj obojek vůbec vhodný.

Shrnutí:

  • Vytí je přirozený projev psí řeči.
  • Vždy má nějaký důvod, sdělení. Ať už, že se pes cítí osaměle, že ho něco bolí nebo že se bojí.
  • Pokud chcete, aby váš pes vyl méně, musíte přijít na to, co tím chce říct a podle toho s ním pracovat.
  • Některá plemena, jako například basenji se ale ani neumí vyjadřovat jinak než vytím.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Výchova psa: Pozitivní asociace
Blog

Výchova psa: Pozitivní asociace

07.03.19 | Magdalena Bischofová

Vzpomínky jsou důležité pro psy i pro lidi. S těmi pozitivními můžete zjednodušit soužití se svým psem. Jak vytvářet pozitivní vzpomínky u psů?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva