Poradna

Jak správně koupat a kartáčovat psa

20.07.22 | 0 komentářů


Správná péče o psí srst zajistí krásný vzhled a zvýší celkovou spokojenost vašeho parťáka. Jak na to, aby se na koupání těšil? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Sdílet



Jak správně koupat a kartáčovat psa

Jak správně koupat a kartáčovat psa, aby se na to příště těšil

Chcete, aby srst vašeho čtyřnohého parťáka byla na dotek hladká jako samet, krásně lesklá, zdravá a zářila na metry daleko? Zaměřte se na správné kartáčování a koupání. 

Pravidelná a dobře zvolená péče o psí srst je totiž pro její zdravý vzhled klíčová. A pokud získáte dobrý grif, užijete si to nejen vy, ale i váš chlupatý kamarád. 

Kartáčování psa

„Péče o psí kůži a srst je jednou z podmínek dobrého zdravotního stavu psa. Pokud pejska pravidelně kartáčujete a koupete, udržujete ho v čistotě a navíc včas odhalíte parazity či začínající onemocnění kůže,” radí veterinářka Aneta

Doporučená četnost kartáčování se u psů velmi liší. Některé je potřeba česat co druhý den, jiné stačí vzít kartáčem jednou za týden. Záleží na plemeni, délce srsti, zdravotním stavu a životním stylu

Pokud máte doma pejska se středně dlouhou či dlouhou srstí a pravidelně jej berete do přírody, pravděpodobně jej budete kartáčovat častěji než krátkosrstého psa, který chodí na procházky do udržovaných městských parků.

„Každé plemeno má jinou srst, a proto jsou nároky na kartáčování u psů různé. Obecně doporučuji kartáčovat psy 2 až 3× týdně, zejména po náročné procházce, při které se chlupy rády zacuchávají.” dodává Aneta, veterinářka se specializací na psy.

Po vykartáčování bude srst vašeho parťáka příjemně rozčesaná a krásně lesklá. Zároveň tak odstraníte všechny vypadlé chlupy, které ještě nestihly pokrýt koberec v obýváku. Zvýšenou pozornost a intenzitu věnujte kartáčování obzvláště během jara a podzimu, kdy se pes zbavuje staré srsti.

Jak správně kartáčovat psa?

Psa kartáčujte postupně od hlavy směrem k ocasu. Na kartáč tlačte jen velice mírně a zacuchané chlupy nikdy neškubejte. Postupujte tak, aby nedošlo k poranění pejska a neodnesl si špatnou vzpomínku. Přestal by vám důvěřovat a z kartáčování by příště bylo pořádné drama. 

Kartáčování je vhodné provádět také před koupelí. Odstraněním línající srsti se šampon lépe dostane k pokožce a účinněji ji vyčistí. 

U psů s velmi hustou srstí nejdříve naberte pramen chlupů u pokožky a pročešte jej proti směru růstu. Když takto vykartáčujete celý kožich, pročesejte psa ještě jednou, tentokrát ale po směru růstu. 

Všechny ostatní typy srsti kartáčujte po směru růstu. Pejsky s dlouhou srstí pročesávejte dlouhými pohyby, krátkou nebo kudrnatou srst psů naopak češte krátkými pohyby.

Ještě nemáte doma kartáč? Spokojení budete s kartáčem s protiskluzovou rukojetí a měkkými štětinami. Kartáč je vhodný zejména pro středně dlouhou a dlouhou srst psů.

Koupání psa

Pravdou je, že většina psů koupání ve vaně moc ráda nemá. Připravte si tedy před čistícím ceremoniálem trošku trpělivosti, vhodný psí šampón, osušku a hlavně odměnu na závěr. Když po koupeli psa pochválíte a dáte mu něco na zub, bude se na příště více těšit

Koupání svému parťákovi zpříjemníte také položením ručníku na dno vany. Psy totiž znervózňuje zvuk kapající vody. Pokud pod něj položíte ručník, který tyto zvuky eliminuje, bude se cítit mnohem komfortněji a bezpečněji.

Pro sprchování psa zvolte vlažnou vodu

Nejprve mu namočte tlapky, aby si na teplotu zvykl, a pak postupujte na další partie. Určitě nedržte jednou rukou psa za obojek a druhou rukou nemávejte sprchovou hadici těsně nad jeho hlavou. Zbytečně ho vystresujete. 

Během koupání dávejte také pozor, aby vašemu parťákovi nenatekla voda do očí a uší. Pejsci snášejí vodu v uších daleko hůř než lidé.

Jak často pejska koupat?

Odpovědi na tuto otázku se mezi majiteli a chovateli psů velmi různí. Zeptali jsme se proto odborníka, veterinářky Anety, jak to s četností koupání doopravdy je. 

„Pravidelnost koupání je napříč psím světem rozdílná, protože každá pokožka a srst má jiné nároky. Důležité je, aby se pejsci nekoupali příliš často. Při nadměrném koupání mohou přípravky narušit přirozený ochranný film na kůži, a ta je poté náchylnější k onemocnění. Proto se doporučuje koupat pejsek až tehdy, pokud je nějakým způsobem znečištěný, či zapáchá. Většinou jednou za 2 až 3 měsíce.vysvětluje veterinářka Aneta.

„Na druhou stranu existují psi, kteří mají sklon k tvorbě lupů nebo se jim srst mastí rychleji. V takovém případě by se pejsci měli koupat častěji, přibližně jednou měsíčně. Také záleží na tom, zda je pejsek venkovní, či domácí, popřípadě zda chodí na výstavy.”

Jakou zvolit kosmetiku pro koupání psa?

Ke koupání používejte kosmetiku pro psy. Lidským šamponům a mýdlům se obloukem vyhýbejte. Chcete-li pořídit opravdu kvalitní šampon, vyberte nějaký na přírodní bázi. Kvalitní psí šampon by měl být šetrný a rozhodně by neměl pokožku psa dráždit či vysušovat. Zároveň nesmí zanechávat nepříjemný mastný filtr. Majitelé psů si pochvalují značku MenForSan.

MenForSan Ochranný šampon s norkovým olejem​

Ochranný šampon s norkovým olejem je určen pro hydrataci a výživu srsti. Hodí se zejména pro pejsky se suchou srstí bez lesku. Díky speciálnímu složení udržuje pokožku v rovnováze, a tím zabraňuje vypadávání chlupů a jejich oslabení

Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin a vitamínu E, které dodávají srsti nádherný lesk a dostatečnou výživu.

Nejlepších výsledků dosáhnete používáním šamponu spolu s kvalitní potravou pro psy. Přípravek je vhodný pro všechna dlouhosrstá plemena, obzvláště rasy jako Yorkshire, Afgánští chrti, Maltézští psíci, Lhasa Apso a setři.

MenForSan Přírodní šampon s ovsem pro citlivou pokožku​

Jedinečné složení šamponu obohacené o oves se perfektně hodí pro jemnou, suchou a citlivou srst. Potěší vás nejen příjemná vůně, ale i blahodárné regenerační účinky na poškozenou a prořídlou srst. Je vhodný pro běžné použití a všechna psí plemena. 

MenForSan Šampon zvýrazňující hnědou barvu

Tento šampon pro psy obsahuje přírodní kolagen, který spolehlivě ochrání barvu a texturu srsti. Navíc jí poskytne měkkost a hebkost, což pocítíte při každém pohlazení. Díky vyváženému pH je jemný i k citlivé psí kůži. Šampon je vhodný pro psy s hnědou srstí nejrůznějších odstínů, například Border kolie, Braco, pudl, jezevčík a další.

MenForSan Přírodní šampon pro psy proti lupům s citronem​

​Lupy mohou nepěkně potrápit i naše čtyřnohé kamarády. A stejně jako u lidí za vše může suchá citlivá kůže. Z ní se odlupují drobné šupinky, které pak odpadávají všude po bytě či domě. Lupy také mohou způsobovat svědění pokožky, které je pro pejska velmi nepříjemné.​ Šampon pro psy MenForSan s citronem si s lupy rychle poradí a zabrání jejich opětovnému vzniku.

 Jestliže pejska pravidelně kartáčujete a myjete, ale přesto jeho srst nepůsobí zdravě, doporučujeme změnu stravy. Zvolte potravu bohatou na rybí oleje či bezobilné granule, popřípadě sáhněte po doplňcích stravy, například po lososovém oleji. Pokud si s výběrem správného krmiva nejste jisti, rádi vám poradíme.

Shrnutí: Pravidelná péče o psí srst je důležitá hned z několika důvodů

  • Včas odhalíte parazity, nemoci kůže a zlepšíte vzájemný vztah.
  • Kartáčování se věnujte pravidelně podle typu srsti a aktivit vašeho parťáka.
  • Koupání většina psů nemusí, ale to by vás nemělo odradit. Používejte kvalitní kosmetiku pro psy.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Pes a koupání v přírodě: Poradíme vám, jak v létě bezpečně ochladit vašeho psa.
Poradna

Pes a koupání v přírodě: Poradíme vám, jak v létě bezpečně ochladit vašeho psa.

08.07.21 | Magdalena Bischofová

Sluníčko konečně hřeje a tak jistě vyrazíte se svým psem k vodě. Jaké tam číhají nástrahy a na co si dát pozor?

Přečíst článek
Péče o dlouhosrsté kočky: Tipy, jak se starat o srst
Poradna

Péče o dlouhosrsté kočky: Tipy, jak se starat o srst

12.04.22 | Žaneta Kadelová

Jak pečovat o srst kočky? Kdy dlouhosrstou kočku koupat, jak ji česat a co můžete udělat, abyste předešli trichobezoárům? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva