Výživa

Čím správně krmit štěně?

14.04.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Tápete, jak dát svému štěněti to nejlepší? Poradíme vám, co potřebuje ke správnému vývinu a čím správně krmit.

Sdílet



Čím správně krmit štěně?

Čím krmit štěně?

Když si domů přivezete štěňátko, je správný postup krmení vždy velkým otazníkem. Navíc je štěně zpočátku často ve stresu a nechce jíst ani to, co doposud jedlo. Jak se v tom nezamotat a co všechno potřebuje, aby správně rostlo? Přečtěte si článek o krmení štěněte.

Důležité rady do začátku

Ještě, než si štěně přivezete domů, je dobré si ujasnit, čím ho krmí chovatel a čím ho do budoucna chcete krmit vy. Máte totiž hned několik možností – granulemi, vlhkým krmivem (konzervy, paštiky, psí salámy), vařenou stravou nebo přirozenou syrovou stravou. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mějte na paměti, že stres ze změny prostředí může u štěněte vyvolat zažívací obtíže. Proto byste na novou stravu měli přecházet postupně a rozhodně alespoň zpočátku krmit tím, čím krmil chovatel. Pokud chcete krmit něčím jiným, musí se zažívání novým granulím nebo masu přizpůsobit. Většinou je potřeba počítat s přechodným obdobím asi deseti dnů, než si trávení na nové krmivo zvykne.

Jak postupovat při změně značky granulí?

Pokud chcete krmit štěňátko jinou značkou granulí než chovatel, máme pro vás návod. První den dejte do misky 80 % původních granulí a 20 % nových. Po dvou dnech můžete množství nových granulí zvýšit o 20 % na úkor těch původních. Následně zase počkejte 2 dny a poté podávejte 40 % původních a 60 % nových granulí. Tímto způsobem navyšujte, až se nakonec dostanete na 100 % nových granulí.

Pokud byste se chtěli dozvědět více informací o tom, jak vybrat vhodné granule pro vašeho chlupáče, přečtěte si náš článek na téma “Čtyři rozhodující faktory při výběru krmiva pro psa”.

Tip pro vás: Věděli jste, že rozdělení granulí pro jednotlivá konkrétní plemena je pouze zbytečný marketingový tah? Psi mají zpravidla stejné výživové nároky, ať už jde o jakékoliv plemeno. Při výběru krmiva dbejte pouze na správnou velikost granulí pro malá a velká plemena. 

Když chcete krmit masem

Pokud chcete své štěně krmit syrovým masem, přecházejte na nový způsob stravy opravdu pozvolna a pečlivě nastudujte, co vše je potřeba. Tzv. BARF strava (zkratka z anglického Bones And Raw Food ) znamená, že pes dostává maso, kosti, vnitřnosti, zeleninu, ovoce a další doplňky v syrovém stavu a v přesně určeném poměru. Jde sice o nejkvalitnější způsob stravy, jaký můžete svému psovi dát, ale tenhle typ krmení není pro každého. Stojí spoustu času, vyžaduje i nemalé výživové znalosti a budete potřebovat pravděpodobně mrazák navíc. Také pokud chcete se psem cestovat, musíte si najít alternativní způsob krmení, jak nevláčet na cestách s sebou zmrzlé balíčky s připraveným masem. Pečlivost při přípravě skladby jídelníčku platí zejména u štěňátek, neboť u rostoucího štěněte musíte krmné dávky neustále přepočítávat a hlídat správné poměry svaloviny, kostí, vnitřností, případně přílohy a doplňky stravy.

Protože přirozená BARF strava zůstává v žaludku zhruba 12 hodin (na rozdíl od granulí, které pes tráví i 36 h), je dobré krmit syrovým masem i dospělého psa 2× denně, aby váš čtyřnohý parťák netrpěl hlady.

Vařená strava a vlhké krmivo

Podobným způsobem krmení je podávání vařené stravy. Maso je měkčí a lépe se kouše, vařením však ztrácí důležité výživové vlastnosti. Stejně jako u metody BARF navíc musíte hlídat správné poměry živin - vitamíny, minerály a stopové prvky. My doporučujeme maso i zeleninu podávat syrové a vařit pouze přílohy - brambory, rýži a vločky.

Také není vhodné krmit výhradně vlhkým krmivem – maso po tepelné úpravě ztrácí výživové hodnoty a pro správný vývoj štěněte to zpravidla nestačí.

Nezapomínejte na pamlsky

Důležitou součást jídelníčku vašeho štěněte budou tvořit také pamlsky, obzvláště pokud cvičíte se psem pozitivní metodou a odměňujete štěně za vše dobré, co udělalo. Nezapomínejte množství pamlsků odečíst z celkové krmné dávky, pokud z vašeho čtyřnohého parťáka nechcete mít brzy chodící kuličku tuku.

Zaměřte se na kvalitnější dobrůtky například ve formě sušeného masa a naopak se vyhněte lidským sladkostem i pochybným psím pamlskům. Výbornou variantu představují pamlsky značky Best Breeder, které vynikají vysokým obsahem čerstvého masa.

Přidávat ke krmení i další doplňky?

Zejména majitelé obřích plemen nebo plemen s náchylností na různá onemocnění, se často zamýšlejí nad tím, zda k běžné stravě přidávat štěněti ve vývinu ještě něco navíc. Rozhodně nic nezkazíte, když jednou za čas přidáte vašemu čtyřnohému parťákovi do krmiva lososový olej, který obsahuje důležité omega 3 a 6 mastné kyseliny pro správnou funkci organismu a kvalitní srst. Některým plemenům pro více barevného pigmentu pomáhají mořské řasy, například pokud máte výstavní štěně a potřebujete, aby se správně vybarvilo. 

Po poradě s veterinářem můžete také přidávat vápník. Zpravidla jsou ale všechny tyto složky již zastoupeny v kvalitních granulích. Řiďte se tedy svým rozumem a tím, jak štěně prospívá a zda potřebuje pro spokojený život ještě něco navíc.

Pokud si s výběrem granulí nejste jistí, vyplňte náš dotazník krmivo na míru a náš výživový specialista vám poradí, jaké krmivo bude pro vašeho pejska nejvhodnější. 

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Jak často krmit štěně?
Výživa

Jak často krmit štěně?

21.04.21 | Magdalena Bischofová

Kolikrát denně potřebuje štěně krmivo, aby správně rostlo a dobře prospívalo? Poradíme, jak si krmení nastavit tak, aby se pro vás nestalo noční můrou.

Přečíst článek
Příchod štěněte: Základní výbava a příprava
Poradna

Příchod štěněte: Základní výbava a příprava

22.08.22

Těšíte se na příchod štěněte do domácnosti? Přečtěte si, co všechno připravit a jak psímu parťákovi příchod co nejvíc zpříjemnit.

Přečíst článek
Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně
Výživa

Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně

26.04.24 | 10 min. čtení

Objevte správný poměr živin v krmivu pro štěňata a další nástrahy, které číhají na čerstvé majitele psů. Výživoví specialisté z Krmím Kvalitně vás v tom nenechají.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva