Poradna

Příchod štěněte: Základní výbava a příprava

22.08.22 | 0 komentářů


Těšíte se na příchod štěněte do domácnosti? Přečtěte si, co všechno připravit a jak psímu parťákovi příchod co nejvíc zpříjemnit.

Sdílet



Příchod štěněte: Základní výbava a příprava

Pořizujeme si štěně: co koupit a na co se připravit?

Štěňátka jsou jako malá klubíčka štěstí. Kam vejdou, tam roznáší radost, lásku a veselí. Péče o ně ale není tak lehká, jak se na první pohled může zdát. Vyžadují hodně pozornosti a trpělivosti. Na co se před příchodem štěňátka připravit a co vše mu do začátku pořídit?

Základní výbava pro štěně

Pokud si nového parťáka přivezete z chovatelské stanice, pravděpodobně k němu už základní výbavu dostanete

Mnozí chovatelé dávají štěňatům kromě průkazu původu také krmivo, na které byla doteď zvyklá, a drobnou výbavičku: obojek, vodítko a nějaký předmět s vůní maminky (nejčastěji deku). 

V případě, že si pořizujete štěně z útulku nebo z jiného prostředí, obstarejte mu:

Tyto věci spadají do té nejnutnější výbavy. Neméně důležité jsou však i další potřeby, jako šampón, kartáč, kleště na drápy a další drobnosti. 

Ty možná nebudete potřebovat hned první den, přesto se hodí dříve či později je zakoupit. Co vše dalšího zařadit na nákupní seznam si můžete přečíst v článku o základní výbavě pro psa.

Úprava domácnosti pro štěně

Ještě než pustíte svého nového parťáka dovnitř, ukliďte z dosahu všechny věci, které pro něj mohou být nebezpečné, případně jsou pro vás důležité. 

Platí to zejména pro kabely, dráty, elektroniku, dětské hračky, léky a jídlo. Štěňata stejně jako miminka okusují vše, co jim přijde pod ruku (nebo spíše pod čumák). Než se nadějete, roztrhají krabice, okoušou okraje koberců a vesele ožužlají nohy od stolu. 

Proto jim připravte hned několik druhů hraček, které je dostatečně zabaví a můžou s nimi dovádět bez omezení.

Pozor dávejte také na schody

Nejen, že z nich štěňata mohou spadnout a poranit se, ale z jejich zdolávání mohou dostat pupeční kýlu. Malého parťáka proto raději berte do rukou a v době vaší nepřítomnosti mu přístup ke schodiště omezte (zavřením dveří, zábranou apod.).

První dny doma se štěnětem

V prvních dnech počítejte s tím, že štěněti bude smutno. V noci bude s největší pravděpodobností volat maminku, a když jej na chvíli opustíte, bude štěkat, výt a volat i vás. Buďte trpěliví. 

Pejsek si na vás po chvíli zvykne a dojde mu, že když odejdete pryč, zase se vrátíte. 

Doporučujeme si vzít pár dní volno nebo si psa pořídit v době, kdy plánujete, že zůstanete delší dobu doma (přes 
vánoční svátky, Velikonoce apod.).

A to nejen proto, aby pejsek nestrádal, ale aby zároveň dostával pravidelně najíst (3 až 4× denně). Může se rovněž stát, že během prvních dnů bude štěně odmítat jíst. Nenuťte ho a na granule ho nenápadně lákejte – oživte je šťavnatou kvalitní kapsičkou či konzervou a sledujte, zda se „chytí“.

Když štěňátko dosáhne cca 4. měsíce, začne přezubovat

Postupně mu vypadají mléčné zuby a narostou dospělé. Na zemi tak možná budete nacházet malé drobné zoubky a na hračkách trochu krve. 

Zároveň s přezubováním se u štěňat někdy objeví i průjem a nechutenství. Nebojte, jde o poměrně běžnou věc, kvůli které nemusíte hned kupovat jiné krmivo. Komplikace obvykle vymizí během jednoho měsíce. Při velkém průjmu můžete štěňátku ulevit Smektou.

Nejčastější otázky začínajících majitelů

Jaké krmivo pro štěně koupit

Jako úplného nováčka vás možná zaskočí, kolik druhů krmiva existuje. Abyste se v nabídce úplně neztratili, dáme vám několik rad do začátku.

Krmivo pro štěňata by mělo obsahovat 25–32 % bílkovin, 16–25 % tuku, nižší obsah sacharidů a vyvážený poměr vápníku a fosforu. Naopak se vyhýbejte všemu, co obsahuje umělá dochucovadla, barviva a chemické konzervanty. 

Nepodceňujte ani výběr pamlsků. Budou tvořit významnou část jídelníčku vašeho psího kamaráda (obzvláště v době výcviku). 

Při nákupu se vyvarujte piškotům, pochybným psím pamlskům, lidským sladkostem, pečivu. Raději vsaďte na kvalitní sušené maso a speciální výcvikové pamlsky. Naši psí zákazníci milují například značku Best Breeder.   

Přechod na krmivo pro dospělé psy

Přibližně v jednom roce začne pes dospívat a měl by přejít na krmivo pro dospělé psy

  • U malých plemen dochází k dospívání mezi 8. a 12. měsícem života a do té doby mohou psi vesele baštit malé granule pro štěňata.
  • U větších plemen je situace trochu jiná: nejdříve používejte klasické malé granule pro štěňata a po přezubení přejděte na granule pro štěňata velkých plemen (např. Best Breeder Large Breed).

Až později, zhruba mezi 15. a 24. měsícem, přesedlejte na krmivo pro dospělé psy.

Pokud chcete mít jistotu, že vyberete opravdovou kvalitu, přečtěte si článek Jak vybrat nejlepší granule, nebo se obraťte přímo na naše výživové poradce.

Jak často štěně krmit

Abyste předešli zdravotním problémům, musíte krmit pejska tak akorát. Ani hodně, ani málo. Doporučenou denní dávku krmiva proto rozložte do 3 až 4 porcí. Jakmile pes dosáhne poloviční velikosti dospělého psa, můžete krmné dávky snížit na 2 denně.

Jak často štěně venčit

Ideálně co 3 hodiny a také kdykoliv na něm vypozorujete, že “to za chvíli přijde”. Neberte ale pejska ven hned po jídle. 

Měl by zůstat alespoň 30 minut v klidu, aby se snížilo riziko torze žaludku. Pokud chcete venčení štěňat přijít na kloub, koukněte na náš článek Jak naučit štěně vykonávat potřebu venku.

Kdy začít s výcvikem a základními povely?

S lehkými úkony můžete začít klidně hned. Už od prvních dnů dávejte pejskovi najevo, kam smí chodit, co má povoleno okusovat a co ne. 

Stejně tak jej učte chodit na procházky a zvykat si na obojek/postroj a vodítko. Začněte od základních věcí a postupně přidávejte další

Při výcviku ale nezapomeňte na systém odměňování: když se štěňátku něco povede, mělo by dostat odměnu (pamlsek, hračku nebo alespoň pohlazení a pochvalu).

Doporučujeme se proto dobře zásobit a mít pamlsky všude. V každé místnosti, po kapsách u kalhot, v batohu, v kabelce, v bundě, v županu... Prostě všude, protože nikdy nevíte, kdy se zrovna budou hodit.  

Shrnutí: Na příchod štěněte se vyplatí připravit

  • Upravte byt či dům tak, aby nebylo v dosahu nic nebezpečného ani cenného.
  • S výcvikem začněte klidně hned. Dejte najevo, co se smí a co se nesmí okusovat.
  • Zpočátku krmte štěně 3 až 4× denně. Každé 3 hodiny vyrazte na krátkou procházku.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně
Výživa

Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně

26.04.24 | 10 min. čtení

Objevte správný poměr živin v krmivu pro štěňata a další nástrahy, které číhají na čerstvé majitele psů. Výživoví specialisté z Krmím Kvalitně vás v tom nenechají.

Přečíst článek
3 důvody, proč vám štěně okusuje ruce a nábytek. Jak jej to odnaučit?
Poradna

3 důvody, proč vám štěně okusuje ruce a nábytek. Jak jej to odnaučit?

27.01.23 | Magdalena Bischofová

Každé štěně si musí projít přezubováním, obdobím vzdoru a pubertou. Jak před těmito rozmary zachránit váš nábytek a vše, co je vám cenné?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva