Poradna

3 důvody, proč vám štěně okusuje ruce a nábytek. Jak jej to odnaučit?

27.01.23 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Každé štěně si musí projít přezubováním, obdobím vzdoru a pubertou. Jak před těmito rozmary zachránit váš nábytek a vše, co je vám cenné?

Sdílet



3 důvody, proč vám štěně okusuje ruce a nábytek. Jak jej to odnaučit?

3 důvody, proč vám štěně okusuje ruce a nábytek. Jak jej to odnaučit?

Pořídili jste si domů malé a skotačivé štěně, které vám hned první den rozškubalo bačkory, zničilo čalounění nebo koberec a ve své demoliční vášni pokračuje i po několika týdnech společného soužití? Je třeba zvolit správnou výchovu, připravit si pořádnou porci motivace a hlavně trpělivost.

Kousání je přirozené chování

Rafne vás ostrými zoubky do ruky, když jej hladíte nebo při společných hrátkách? Je to proto, že neví, jak si hrát, aniž by vám ubližoval, a také tím prozkoumává svět. Musíte mu ukázat, co má dělat, spíše než ho napomínat, co nemá dělat. 

Kousání je pro něj přirozená činnost, pomáhá mu prozkoumávat svět a odbourává stres. Je to jako s malým dítětem, které strká různé předměty do pusy nebo je olizuje. 

Rozptylte parťákovu pozornost hrou, která mu ňafání do rukou nebo různých předmětů vynahradí. Zkuste přesměrovat jeho pozornost na hračku a chvíli si s ním hrajte. Bude z toho mít větší potěšení, než o samotě okusovat něco, za co pak dostane vynadáno. A o to právě jde. Když budete vytrvalí, spojí si to s příjemnou interakcí s vámi a místo nábytku a rukou vám rovnou přinese vyzývavě hračku

Věděli jste, že…?  Štěňata při přezubování by neměla hrát drsné přetahovací hry. Může to ovlivnit postavení zubů a napomoci do budoucna špatnému skusu a s ním spojenými problémy s chrupem.

Parťáka trápí růst nových zubů

Štěňata žvýkají takřka cokoliv, co se jim dostane do tlamy a to nejvíce v období, kdy se jim prořezávají zuby. Z dlouhé chvíle pak padnou za oběť boty nebo se třeba vrhají na dřevěné nohy od stolu a židlí. Jak pomoci štěněti i nábytku? Stačí pořídit vhodnou hračku ke žvýkání – ulevíte mu od bolesti. Skvělou volbou jsou třeba kávové kořeny nebo různé růžky a parůžky na okus. Bývají pevné, bezpečné a mají dlouhou životnost.

Kouše, protože se nudí

Vaše štěně dokáže hodně věcí, ale zabavit se samo, ležet klidně a čekat, až si jej všimnete – to je pro něj téměř nesplnitelný úkol. Pokud parťákovi chybí z vaší strany dostatečná pozornost nebo nemá ve své blízkosti různé hračky, na kterých by se vyřádil, začne kousat do všeho, co mu přijde do cesty. 

Co s tím?

Vsaďte na interaktivní hračky. I když je štěně ještě malé, je po čertech chytré. Interaktivní hračky jsou plnitelné pamlsky, které si mrňous musí dostat z hračky ven. Skvěle poslouží i čmuchací kobereček nebo lízací podložka

Naučte ho, že to bolí

Vždy, když štěně kouše vaše ruce, dejte najevo nespokojeným, jasným hlasem, kdy už je to moc a ukončete hru tím, že odejdete. Brzy pochopí, že „au“ znamená, že vás to bolí a neměl by to dělat. Můžete trénovat i povel „pusť“, a to tak, že jakmile drží štěně v tlamě něco, co nechcete, zdvihnete ruku s pamlskem (pokud tento pohyb nemáte pro jiné povely) a řeknete „pusť“. Pamlsek obvykle způsobí, že si štěně rychle v tlamě udělá místo na dobrotu.

Nezapomínejte na socializaci

I když se to na první pohled nezdá, socializace a interakce s ostatními štěňaty je v tomto ohledu nesmírně důležitá, aby si štěně natrénovalo sílu stisku, jaký může případně použít. 

Jedině ostatní psi ho skutečně naučí, kdy je stisk hravý a kdy je myšlený vážně a bolí. Nechte své štěně dostatečně si vyhrát s ostatními, i dospělými psy. Budete tak mít doma vyrovnanějšího parťáka s lepší sebekontrolou.

Pokud máte dojem, že už je váš parťák skoro dospělý a pořád kouše vše, co najde, zejména, když zůstane doma sám, může jít o separační úzkost. Tu je třeba probrat s trenérem, který se touto problematikou zabývá. Jde o psychický problém a je potřeba ho řešit citlivě, abyste psí duši nezpůsobili škody ještě větší, než doposud.

Shrnutí: Kousání je normální, stanovte ale hranice, kdy je to v pořádku

  • Pro štěňata je kousání přirozeným způsobem, jak objevovat svět.
  • Potřebují se naučit, co už je příliš a co mají dělat místo toho.
  • Zkuste jejich pozornost přesměrovat ke hře s hračkou, třeba interaktivní, s pamlsky uvnitř.
  • Pokud jde o přezubování a růst zubů, pořiďte jim kousací hračky a pamlsky, ulevíte jim od bolesti.
  • Štěně vždy dobře socializujte s ostatními psy, pomůže mu to naučit se správnou komunikaci a nekousat. 
  • Pozor si dejte, pokud jde o separační úzkost. Tu je potřeba řešit naprosto jinak.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Výchova psa: Pozitivní asociace
Blog

Výchova psa: Pozitivní asociace

07.03.19 | Magdalena Bischofová

Vzpomínky jsou důležité pro psy i pro lidi. S těmi pozitivními můžete zjednodušit soužití se svým psem. Jak vytvářet pozitivní vzpomínky u psů?

Přečíst článek
Čím správně krmit štěně?
Výživa

Čím správně krmit štěně?

14.04.21 | Magdalena Bischofová

Tápete, jak dát svému štěněti to nejlepší? Poradíme vám, co potřebuje ke správnému vývinu a čím správně krmit.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva